Offshore banking

Offshore banking
Offshore banking of offshore bankieren is een manier om eventueel belastingbetalingen in het land waarin wordt gewoond te vermijden. Offshore banking kan ook in belastingparadijzen. De rekeninghouder zelf woont in een ander land dan waar het geld op de bank staat. Enkele bekende belastingparadijzen zijn Zwitserland en de Kaaimaneilanden. Vooral buitenlandse klanten van Zwitserse banken staan bekend voor het omzeilen van belastingen. Waar komt de naam offshore banking vandaan? Dit komt van de belastingparadijzen welke vaak eilanden zijn zoals de Kaaimaneilanden maar overigens ook de Kanaaleilanden voor de Franse kust. Maar het hoeft per definitie geen eiland te zijn, kijk maar naar Zwitserland of Liechtenstein. Offshore banking is niet illegaal. U mag tenslotte zelf bepalen waar u uw geld wilt stallen. Het wordt pas strafbaar als u het geld bewust verbergt voor de belastingdienst. U moet jaarlijks uw vermogen doorgeven voor de vermogensbelasting. Dit laatste wordt door offshore bankiers wel eens vermeden zodat ze geen vermogensbelasting hoeven te betalen.

Voordelen van offshore banking

Natuurlijk zijn er enkele voordelen aan offshore banking verbonden. Het kan zo zijn dat er, en laten we Zwitserland als voorbeeld nemen, minder regels zijn waardoor er minder tijd wordt verspild aan het bijhouden van de financiën. Maar vooral het betalen van minder belasting over het spaargeld is waarom offshore banking zo aantrekkelijk is geworden en nog steeds is. Daarnaast is er altijd een gewaarborgde privacy wat lang niet voor alle landen geldt. In Zwitserland is er sprake van een bankgeheim waardoor persoonlijke gegevens nooit mogen worden doorgespeeld. Offshore banking kan dus tijd maar vooral geld besparen. Let op, het ene land ziet dit als belastingontduiking en is een strafbaar feit en een ander land ziet dit als optimalisatie van de belastingregels die gelden voor hem of haar eigen land. Bekende uitspraak van accountants zijn dan ook: “Belasting ontwijken is niet verboden maar belasting ontduiken wel”. In Nederland is het verplicht om alle spaargelden op buitenlandse rekeningen door te geven. Offshore banking is daarbij zeker niet illegaal zolang je maar belasting betaald welke voor het land gelden waarin u woont. Voordelen als het besparen van tijd en de bescherming van de privacy zijn dan nog steeds van toepassing. Veel consumenten geloven ook dat Zwitserse banken zeer gezond zijn en vinden ook dit een voordeel. Echter, steeds meer landen verzetten zich tegen Zwitserse banken zoals de bank UBS. Het bankgeheim is nog wel van toepassing maar bij strafbare feiten kan dit geheim wel eens geschonden worden. Daar komt bij dat landen als Nederland en Duitsland actief bezig zijn om zwart spaarders op te sporen.

Offshore banking crimineel?

boorplatformen
Natuurlijk zijn er consumenten die gebruik maken van offshore banking en geen belasting betalen, en hier meestal nog mee weg komen. En er zijn ook criminelen die gebruik maken van de privacyregels van Zwitserse banken. Ook gebruiken belastingontduikers andere ’tropische’ banken om geld te kunnen witwassen. Om deze reden staat er veel druk op individuele offshore banken maar tot op heden hebben deze niet toegegeven en is de privacy over het algemeen gewaarborgd. Offshore banking is dan ook absoluut niet crimineel of illegaal. Vanzelfsprekend zullen ook criminelen gebruik maken van dergelijke constructies maar crimineel geld en witwasmethodes gebeurt ook bij de bank op de hoek. Degelijke constructies worden tegenwoordig ook aangeboden door Nederlandse accountants. Het nadeel is dan wel dat uw geld op een buitenlandse bank staat en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Kijk bijvoorbeeld naar Griekenland in 2013 en Icesave in 2008. Wilt u offshore bankieren houdt dan ook rekenschap met de inflatie van het betreffende land. Veel mensen hebben veel geld verloren door extreme inflaties die in het buitenland van toepassing zijn.

Offshore banking voor offshore werknemers

Deze website gaat over offshore werken dus weiden we graag nog een stukje over de combinatie van offshore banking en offshore werken. Ook als werknemer op een offshore platform is het mogelijk om het spaargeld te plaatsen op een offshore bank. Offshore banking heeft dezelfde voordelen voor offshore werknemers als voor gewone werknemers. Het is mogelijk om in een ander land te gaan wonen als offshore werknemer waar de belastingregels veel voordeliger zijn, denk bijvoorbeeld aan het volgende. Stel een Nederlander betaalt 52% belasting en in een ander land maar 40%. Dit scheelt al 12% belasting en kan duizenden euro’s betekenen. De vermogensbelasting in Nederland ligt op 1,2% op privé vermogen. Omdat offshore werknemers vaak al een langere tijd niet in het land van herkomst wonen en het relatief eenvoudig is om als offshore werknemer te gaan wonen in een land waarin de belastingdruk lager is gebeurd dit dan ook met enige regelmaat.