Chevron

Chevron is een oliegigant. Chevron is een Amerikaans energiebedrijf dat al sinds de negentiende eeuw aardolie en gas wint maar zich steeds meer profileert als compleet energiebedrijf.
Chevron

Energie multinational

Chevron is een Amerikaans energiebedrijf. Het bedrijf kent een lange en complexe geschiedenis die begon toen men rond 1876 als Star Oil olie vond in Californië. Lange tijd was Chevron een van de namen waaronder het bedrijf opereerde. Na de overname van Gulf en fusie met Texaco werd Chevron de overkoepelende bedrijfsnaam. Producten van Chevron zijn te herkennen aan het karakteristieke logo dat bestaat uit een naar beneden gerichte blauwe en rode pijl. Er werken ongeveer 60.000 mensen voor het bedrijf waarvan de helft in de Verenigde Staten.

Oliewinning

Gedurende zijn bestaan is Chevron uitgegroeid tot een multinational op het gebied van olie- en gaswinning. Naast de Verenigde Staten is Chevron onder andere actief in Australië, Angola, Azerbeidzjan, Canada, Indonesië, Nigeria, Thailand en Kazachstan. Een kwart van de olieproductie is afkomstig uit eigen land. Het grootste veld dat door het bedrijf wordt geëxploiteerd, bevindt zich aan de westkust van Australië. Het Gorgon gasproject is nog in ontwikkeling en bestaat uit een aantal gasvelden met een geschatte inhoud van 35 biljoen kubieke meter.

Olieproducten

Chevron is ook een merk van petrochemische producten als benzine, kerosine en diverse smeermiddelen. Met name in de Verenigde Staten opereren een groot aantal tankstations onder de naam Chevron, Texaco en Caltex. Producten van Chevron worden in Europa alleen verkocht onder de naam Texaco. Voor de verwerking van olie beschikt het bedrijf over een aantal raffinaderijen, waarvan vijf zich in de Verenigde Staten bevinden, een in Zuid-Afrika en een in Canada. Andere raffinaderijen in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Pakistan opereren als joint ventures. Chevron Phillips is een chemisch bedrijf dat specialistische chemicaliën produceert naast stoffen als etheen en propeen. Dochteronderneming Chevron Shipping Company is gespecialiseerd in scheepstransport voor olie en gas. Voor het transport over land is een aparte onderneming verantwoordelijk: Chevron Pipe Line.

Duurzame energie

Ondanks de status van Chevron als een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld heeft het een tijdlang veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van fossiele brandstoffen. Het bedrijf investeert in de productie van diverse vormen van alternatieve energiewinning als waterstof, zon, wind en biobrandstof. Chevron groeide dankzij investeringen in Zuidoost-Azië uit tot een van de grootste producent van aardwarmte (geothermie). Vanaf 2014 is het bedrijf het aandeel in duurzame energie gaan afstoten.