Onderwaterlassen

Onderwaterlassen? Denkt u na over een baan als onderwaterlasser, of bent u benieuwd wat er bij het onderwaterlassen komt kijken? Het gaat doorgaans om offshore werkzaamheden, waarbij het van belang is om zowel veilig als vakkundig te werken aan de specifieke uitdagingen.

Werkzaamheden van de lasser

De werkzaamheden van een onderwaterlasser kennen een aantal verschillende elementen. Het gaat over het algemeen om werk aan de verbindingen onder water, tussen het boorplatform en het vasteland. Men gebruikt deze verbindingen om olie te transporteren. Met name corrosie leidt tot beschadigingen hiervan. Het onderwaterlassen maakt het mogelijk om de verbindingen te herstellen of deze goed te onderhouden. Op die manier ontstaan er geen problemen met de verbindingen, waardoor bijvoorbeeld aardolie zonder problemen naar het vasteland kan stromen. Onderwaterlassen is zowel nat als droog mogelijk, er bestaat wat dat betreft onderscheid tussen de verschillende manieren van aanpak.
onderwaterlasser

Vormen van onderwaterlassen

Het droog onderwaterlassen maakt gebruik van een waterdichte kooi, waarin de druk even groot is als in het water er omheen. Dit betekent dat de onderwaterlasser er zonder problemen in kan werken, bijvoorbeeld om de verbindingen te herstellen. Het nat onderwaterlassen gaat anders in z’n werk, de lasser maakt dan gebruik van een duikpak om naar de plaats zelf toe te gaan. Dit is onder andere een goede vorm wanneer de beschadigingen moeilijk te bereiken zijn. Het zicht is aan de andere kant beperkt bij deze vorm van onderwaterlassen, waardoor het lastiger is om nauwkeurig te kunnen werken.

Controle op het laswerk

Na het onderwaterlassen zal er altijd een grondige controle plaatsvinden op de resultaten van het werk. Het is op die manier van belang om na te gaan of de beschadigingen goed hersteld zijn. Onderwaterlassen kent verschillende uitdagende factoren, zoals een beperkt zicht en de samenstelling van het zeewater. Hierdoor kan er bijvoorbeeld knalgas ontstaan, of kan de lasser een elektrische schok ervaren. De extra controles tijdens het onderwaterlassen moeten ervoor zorgen dat dit op een veilige manier plaats kan vinden. Op die manier is het mogelijk om er offshore voor te zorgen dat u het onderwaterlassen veilig kunt uitvoeren.