Exxonmobil offshore

GROTE VONDST DOOR EXXONMOBIL OFFSHORE IN CYPRUS
Qatar Petroleum, partner van Exxon mobile offshore heeft weer eens een prachtig ontdekking gedaan. De Exxon Mobil-partner kwam tot een aardgasontdekking voor de kust van Cyprus in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. De ontdekking bevindt zich in het zogenoemde ‘offshore Block 10’ ten zuidwesten van Cyprus in de oostelijke Middellandse Zee. Het bedrijf gaat na de vondst door met de verdere evaluatie van blok 10.

De ‘aardgas put’, gelegen in blok 10, herkende een gas dragend reservoir van maar liefst 133 feed. De put werd veilig geboord tot een diepte van 4200 meter op 2700 meter water. Op basis van de voorlopige onderzoeksresultaten, schat men in dat er een natuurlijke aardgasbron vertegenwoordigt wordt van ongeveer 142 miljard tot 227 miljard kubieke meter. Verdere analyse zal in de aankomende maanden nodig zijn om het aardgas potentieel beter inzichtelijk te maken.
Steve Greenlee, ‘captain’ van Exxon Mobile, liet in de buitenlandse media het volgende weten over het aardgasnieuws. “Dit zijn bemoedigende resultaten in een grensverkenningsgebied. Het potentieel voor deze nieuw ontdekte bron om te dienen als een energiebron voor regionale en wereldwijde markten zal verder worden geëvalueerd.”
Volgens kenners is het de grootste vondst die tot nu toe is gedaan in Cyprus. Het wordt gezegd op basis van een aantal officiële gegevens. Het is één van de grootste vondsten wereldwijd in de afgelopen twee jaar,” aldus de Cypriotische minister van Energie, tegenover alweer een andere buitenlandse journalist.

De eerste ‘put’, genaamd Delphyne-1, kwam geen commerciële hoeveelheden koolwaterstoffen tegen. De twee exploratieputten zijn geboord door een ultra diep boorschip genaamd Stena IceMAX, dat op locatie arriveerde in het offshore-blok 10 van Cyprus. Dat was alweer in november van het jaar 2018.
Blok 10 is 2600 vierkante meter, ligt ten noordwesten van een gigantische gasveld genaamd Zohr, gelegen in het Egyptische deel van de Middellandse Zee. De exploratie en productie is in handen van Exxon Mobil Offshore Cyprus, daarnaast bezitten ze nog eens 60 procent belang in het blok. Partner Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. heeft daarentegen 40 procent belang in het blok.

Exxon Mobil in Namibië
Exxon Mobil vergrootte onlangs haar belang voor de kust van Namibië. Daar begonnen ze al met exploratie activiteiten in nieuwe Namibische blokken. Exxon Mobil, de absolute Amerikaanse olie- en gasmultinational heeft ongeveer zeven miljoen netto verworven via een overeenkomst met de Namibische overheid en de National Petroleum Corporation of Namibia (NAMCOR).
De overeenkomst heeft betrekking op de verwerving van vier blokken. Deze gas blokken bevinden zich in het ‘Namibie-bassin’ op 215 km uit de kust van Namibië, in waterdiepten tot ongeveer 4000 meter. Het bedrijf is van plan om in 2019 met exploratieactiviteiten te beginnen, inclusief acquisitie en analyse van gegevens.

Exxon Mobil zal de exploitant van deze blokken zijn en een belang van 90 procent hebben in vier rendabele blokken. Exxon Mobil Offshore is ook van plan een deel van haar belang aan een lokaal Namibisch bedrijf toe te wijzen, waarbij NAMCOR de resterende rente in alle vier blokken kan behouden. Het bedrijft wil zo een steentje bijdragen aan de lokale economie in Namibie.
De Amerikanen houden ook ngo eens 40 procent belang in de zogenomede ‘PEL 82-licentie’ voor de kust van Namibië, die ongeveer 12.000 vierkante meter omvat. Senior vice-president van exploratie en nieuwe ondernemingen bij Exxon Mobil Mike Cousins via een buitenlandse krant: “Deze overeenkomsten bieden Exxon Mobil een mogelijkheid om koolwaterstoffen te verkennen met behulp van geavanceerde technologie in het Namibe-stroomgebied aan de grens. We zullen gebruik maken van onze aanzienlijke upstream ervaring en technologische expertise. Daarnaast werken we nauw samen met NAMCOR bij het verkennen van deze blokken”, aldus de hoge functionaris van Exxon Mobile.

Exxon Mobil in Irak
Exxon mobile verstevigde haar positie in de markt niet alleen in Cyprus en Namibië. Het bedrijf zette ook nog eens voet aan de grond in olieland Irak. Het bedrijf en het land zijn momenteel in onderhandeling over een deal. Specialisten zeggen dat er met deze deal rond de 53 miljard dollar gemoeid is. Een deel is voor Exxon Mobile en een deel voor partner PetroChina. Dat verklaarde de Iraakse premier Adel Abdul-Mahdi, tegenover persbureau Reuters.
Verder was het verder opvallend, dat de premier alle verbanden tussen het megaproject en de tijdelijke toestemming van de Verenigde Staten voor Irak, om zaken te mogen doen met Iran ontkende. Het project in het zuiden van Irak omvat verdere ontwikkelingen van de olievelden met de namen Nahr Bin Umar en Artawi.