Houdbaarheid olie

Houdbaarheid ongeopende olie
Wat is de houdbaarheid van (motor)olie? In principe is een ongeopend blik (of fles) motor- of transmissieolie onbeperkt houdbaar. Daar horen enkele kanttekeningen bij. Oude blikken zijn onvermijdelijk gevoelig voor roest. Roestdeeltjes en vocht in olie zijn funest voor de kwaliteit en prestatie. Daarnaast moet men rekening houden met veranderingen op het gebied van oliesamenstelling en techniek. Hele oude oliën voldoen aan verouderde kwaliteitseisen en werken vaak niet zo goed in motoren van nieuwe generaties. Wie over ongeopende oude blikken motorolie beschikt, kan ze beter doorverkopen omdat er altijd vraag voor bestaat in de wereld van oldtimers.

Houdbaarheid geopende verpakking

Verpakkingen van motorolie hebben geen houdbaarheidsdatum. Wanneer men een verpakking opent, is de kans groot dat de olie in aanraking komt met vuil en condens. Het wordt daarom aangeraden om de olie binnen een redelijke periode te gebruiken. Advies loopt uiteen van “zo snel mogelijk” tot een periode van vijf jaar. Dit hangt onder andere af van de bewaarplek. Bovendien is de soort verpakking een belangrijke factor. Olieblikken zijn vaak niet meer goed af te sluiten en laten dus makkelijker vocht toe. Sommige merken als Kroon olie proberen dit proces tegen te gaan door de blikken te voorzien van een metalen schroefdop. Over het algemeen zijn plastic flessen beter afsluitbaar waardoor de olie langer kan worden bewaard. Remolie neemt een uitzonderingspositie in omdat het in tegenstelling tot motorolie hygroscopisch is, wat betekent dat het in hoge mate vocht aantrekt. Geopende verpakkingen remolie moeten hermetisch worden afgesloten willen ze enige tijd houdbaar zijn.

Belang verse motorolie

Waarom is het belangrijk dat motorolie zich in optimale staat bevindt? Motorolie is een soort smeerolie. Het zorgt ervoor dat bewegende delen in een motor niet vastlopen. Door een laagje motorolie is de wrijving tussen onderdelen lager waardoor slijtage wordt tegengegaan. Daarnaast heeft olie een verkoelend effect wat verhitting van de motor tegengaat. Dat motorolie zo min mogelijk in contact moet komen met vuildeeltjes heeft te maken met de beschermende functie. Goede motorolie zorgt ervoor dat afvalstoffen zich niet kunnen hechten aan de motorwanden. Hoe minder hechting van afvalstoffen, hoe langer de levensduur van een motor wordt. Omdat motorolie tijdens gebruik van de motor afvalstoffen opneemt moet het regelmatig ververst worden zodat men verzadiging voorkomt.