Oliebron

Oliebron
Op het moment dat een oliebron gevonden lijkt te zijn is het nodig om uitvoerig te gaan testen of de bron daadwerkelijk aanwezig is en winstgevend kan zijn om te exploiteren. Dit wordt gedaan door vele specialisten die monsters afnemen en de oliebron volledig in kaart brengen. Alles over het exploiteren van een oliebron komt naar voren in dit artikel.
oliedruppel

Boren naar olie

Er zijn verschillende manieren om te boren naar olie als de oliebron eenmaal is gevonden. De meest bekende manier is met een offshore productieplatform. Dit productieplatform ziet u altijd boven de zeespiegel.

Oliebron winstgevend

Een oliebron kan zeer winstgevend zijn omdat de vraag naar olie nog elke dag toeneemt. Vooral in Aziatische landen stijgt de vraag naar olie. De kosten van een boorplatform zijn niet mis. Goed, nadat alle berekeningen zijn gemaakt of het zinvol is op de exploiteren dan wordt er goed geld verdient. Het is immers een miljardenbusiness. De zogenoemde jaknikkers worden vrijwel niet meer ingezet. In Duitsland kunt u nog met enige regelmaat een jaknikker vinden maar in Nederland zijn ze zo goed al verdwenen. Verder moeten de milieu- en veiligheidsregels volledig worden nageleefd en deze zijn streng. Het is alleen mogelijk om een oliebron te exploiteren voor grote bedrijven. Alvorens er geboord kan worden naar olie gaan er miljoenen aan vooraf. Denk aan alle materialen, de boor, gereedschap, onderzoekskosten en dergelijke.
Door de steeds nieuwe en verbeterde technieken is het steeds makkelijker om oliebronnen op moeilijke plaatsen te bereiken. Tegenwoordig kan zeer diep worden geboord. Oliewinning kan tegenwoordig ook in zeer diep zee. Shell opereert ook in Alaska met de Noble Discoverer in de Chukchi Sea.