Offshore beroepen

Offshore beroepen
De meest voorkomende offshore beroepen voor gas en olie platforms komen aan bod. Offshore beroepen met uitleg van functie en de verwachte salaris. Er zijn veel verschillende beroepen op een offshore platform. Wij geven u een overzicht van de meest voorkomende offshore beroepen in combinatie met het salaris om zo een goed beeld te krijgen van elk beroep. Wat betreft de salarissen en de taken, deze verschillen altijd per offshore bedrijf. De salarissen die wij aangeven geven een goede indicatie hoeveel u kunt verdienen.

General Roustabout: €19.000
De General Roustabout medewerker verdient ongeveer 19.000 euro per jaar. Dit is een redelijk salaris voor de ongeschoolde werknemer met kans op promotie. Werken zonder diploma begint altijd onder aan de ladder. Bij offshore beroepen is het mogelijk om op te klimmen door middel van interne opleidingen. Vaak begint de werknemer in de offshore branche als General Roustabout. De General Roustabout doet vaak fysiek werk welke bestaan uit het schoonmaken en schoonhouden van het boorplatform maar ook veel til en sjouw werk. De General Roustabout wordt over het algemeen gezien als opstapje om offshore te gaan werken. Het werk is dan ook vaak weggelegd voor de jongere werknemers zonder ervaring. De General Roustabout zorgt dat de Roughneck altijd goed kan doorwerken met een schone en goedwerkende boor.

Maintenance Roustabout: €32.000werkers boorplatform
De Maintenance Roustabout medewerker is vaak beter geschoold dan de General Roustabout en verdient daarom aanzienlijk meer. Zoals de naam al zegt onderhoudt de Maintenance Roustabout apparatuur op het offshore platform. De Maintenance Roustabout met weinig tot geen ervaring begint meestal met de simpelere klussen zoals; schilderen, onderhouden van apparatuur en dergelijke. De functie eisen zijn vaak het hebben van een maritieme/techniek opleiding op MBO niveau.

Toolpusher: €75.000
De Toolpusher verzorgt het gereedschap op het boorplatform en heeft daarbij een leidinggevende functie over het boorplatform. Hierbij horen ook administratieve taken maar een vooropleiding is niet persé nodig. Het is mogelijk Toolpusher te worden via de beroepen Roughneck en Roustabout medewerker. Er is ervaring nodig voor dit werk om alle gereedschappen te kennen en het is belangrijk dat ook het belang van veilig werken in ogenschouw wordt gehouden omdat de Toolpusher verantwoordelijk is voor meerdere werknemers en hun veiligheid. Vandaar ook het prima salaris.

Painter: €42.000
Een Painter zorgt ervoor dat het platform er goed uitziet en in de juiste conditie is om aan al het werk en te omstandigheden van de natuur te kunnen voldoen. De Painter werkt vaak op grote hoogtes wat het werk maakt voor de echte durfals. Belangrijk is het goed communiceren met de Scaffolders en Roustabout medewerkers. Het salaris is gemiddeld voor een offshore medewerker.

Roughneck: €35.000
Zoals al bij de Toolpusher kort genoemd is de Roughneck een functie waar weinig tot geen opleiding of ervaring nodig is om aan de slag te gaan. Ook hier weer wordt er veel lichamelijk werk gedaan waardoor het werk is voor de echte kerels. Je werkt bijvoorbeeld onder de Toolpusher en zorgt voor de onderdelen voor het boren naar olie en gas. Echter is het ook zo dat de Roughneck op vele plaatsen kan worden ingezet waardoor het een leerzame functie is met een goede kans om door te groeien naar Toolpusher.

Leadhand: €35.000
De Leadhand of ook wel Floorhand genoemd is een functie waar lichamelijk veel wordt gevraagd van de werknemer en kan op vele plaatsen wordt ingezet. Het is mogelijk om door te groeien naar hogere functies op het offshore platform waardoor dit een van de populaire beroepen is om mee te beginnen. Ondanks dat het een instap functie is in de rangschikking op het offshore platform. Het werk bestaat vooral uit het boren zelf en de werkzaamheden daaromheen. De Leadhand wordt ook wel de ‘worm’ genoemd omdat u bij deze werkzaamheden vaak vies raakt en zwaar werk is. Het beroep Leadhand geeft ook de mogelijkheid om door te groeien tot Toolpusher.

(Assistant) Driller: €62.000offshore werkers
De Assistant Driller is dus een assistent van de Driller en kan doorgroeien naar de functie Driller. Het werk bestaat uit het overzicht houden over een team van medewerkers die bij de boor staan. Hoe kan het werk nog sneller en effectiever gedaan worden en controle op alle materialen. Dit komt voor rekening van de Assistant Driller. De Assistant Driller kan een Roughneck of Derrickhand zijn geweest en heeft dus al de nodige ervaring. Het salaris voor dit offshore beroep is dan ook prima en als Driller zelf verdien je nog een stukje beter, zo rond de 62.000 euro. De Assistant Driller zit hier iets onder.

Derrickhand: €50.000 – 80.000
De Derrickhand is verantwoordelijk voor het boren van de putten waaruit later de olie of gas omhoog wordt gepompt. De Derrickhand is verantwoordelijk voor het schoon en koel houden van de boor. En ook het bedienen van de boor die de putten slaat. De ervaren Derrickhand kan tot wel 80.000 euro verdienen. De beginnende Derrickhand verdient vaak zo rond de 50.000 euro per jaar. Dit salaris is dus te behalen door op te klimmen naar Derrickhand. Daarom is offshore werken ook redelijk populair te noemen want zoals te zien betalen de offshore beroepen erg goed. De assistent van de Derickhand is meestal de Pumpman, deze verdient rond de 40.000 euro per jaar.

Assistant Crane Operator: €45.000 – 60.000
De Crane Operator werkt op de kraan van het boorplatform wat een belangrijk onderdeel is voor de bevoorrading. Dit geldt overigens voor elk offshore platform. De Crane Operator, kan goed verdienen en het is een leuk beroep, maar hiervoor dient u wel te beschikken over een diploma. Echter kan de opleiding voor (assistent) Kraan machinist kan vrij snel worden afgelegd. Als er fouten worden gemaakt kan dat grote gevolgen hebben. De Crane Operator verdient goed, zeker als deze vanuit de Assistant Crane Operator positie doorgroeit naar de Crane Operator.

Motorhand: €50.000
De Motorhand zorgt voor het onderhoud van verscheidene motoren en mechanische apparatuur op het platform en is dan ook essentieel voor het goed werken van het gehele boorplatform. Een belangrijk beroep dus en het salaris is met 50.000 euro per jaar dan ook goed te noemen. De Motorhand doet als het nodig is ook fysiek werk tijdens het boren. De Motorhand is verantwoordelijk voor de Leadhand en moet zeker een opleiding hebben gehad richting monteur en maritieme techniek.

Radio Operators: €45.000
De naam zegt eigenlijk al wat deze Operator doet, namelijk het verzorgen van alle communicatie met de buitenwereld alsmede de communicatie op het offshore platform zelf. Het is wat dat betreft een minder fysiek zwaar beroep dan al enkele genoemde beroepen hierboven. Dagelijks vliegen er helikopters af en aan en het veilig laten landen en communiceren met de piloten is een van de taken van de Radio Operator. Planning en duidelijke communicatie is geboden bij dit beroep.

OIM: €75.000
Veel offshore beroepen vereisen fysiek zwaar werk en zelfs al is dit niet het geval dan zijn de omstandigheden en de lange werkdagen vaak reden tot het hebben van fysieke en/of mentale klachten. De Offshore Installation Manager is verantwoordelijk voor alles omtrent de gezondheid van de verschillende beroepen op het platform. Het is een specialistisch beroep waarbij het nodig is een speciale opleiding te volgen. Het salaris is dan ook zeer aantrekkelijk. Het beroep van HSE wat staat voor Health Safety en Installation Officer is redelijk gelijk aan de OIM, al wordt er minder verdiend (50.000 euro) en is het dan ook een beroep waarbij meer in de praktijk wordt gewerkt al dan niet samen met de OIM medewerker. De opleiding is dan ook minder zwaar dan de opleiding tot het beroep van OIM.

Scaffolder: €30.000olie platform
Voor onderhoud werkzaamheden alsmede bij het opbouwen van apparatuur op het offshore platform is het van belang dat deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Voor het werken op hoogtes zijn steigers nodig en hier komen de Scaffolders aan te pas. Dit zijn de steiger op- en afbouwers die overigens hard moeten werken en niet bang moeten zijn voor het werken op hoogtes en in lastige omstandigheden. Het werk is ongeschoold en het salaris is ongeveer 30.000 euro al kan dit stijgen nadat u meer ervaring opdoet. Bijvoorbeeld waarbij het volledig regelen van alle op- en afbouw van steigers op het betreffende offshore platform.

Catering: €30.000 – 50.000
De offshore catering verzorgt het eten voor alle werknemers op het booreiland. Goede voeding is geboden omdat de werknemers shifts draaien van 12 uren per dag. Beroepen in de catering zijn chef-koks maar ook schoonmaak personeel en de bediening/service van het eten is hierin inbegrepen. Vaak hebben koks de hierboven genoemde taken ook in hun pakket zitten. Afhankelijk van ervaring en werkzaamheden verdient de cateraar een dergelijk dertig tot vijftigduizend euro.

Rig Mechanic: €35.000 – 40.000
Dit is een beroep waarbij er meer verantwoordelijk is dan bij de Maintenace Roustabout. Er moet gewerkt worden aan het onderhouden van alle apparatuur en alle machines op het boorplatform. Het is mogelijk om Senior Mechanic te worden waarbij natuurlijk ook meer kan geld kan worden verdiend. Het beroep bestaat vooral uit het repareren en onderhouden van apparatuur en onderdelen.

Rigger: €50.000
De Rigger verplaatst grote apparatuur op het offshore platform en het is daarom ook een uniek beroep. Rigger worden is niet mogelijk met een (voor)opleiding, ervaring is de basis voor het worden van een goede Rigger. De Rigger gebruikt speciale machines om de grote apparatuur en onderdelen te verplaatsen. Het werk zelf is dankzij deze machines goed te doen maar nog steeds zwaar fysiek werk te noemen.

Warehouseman: €42.500
De Warehouseman zorgt voor het gehele magazijn. De voorraden moeten in orde zijn en altijd duidelijk worden bijgehouden. Het missen van één klein apparaat of schroefje kan grote gevolgen hebben en het platform deels of zelfs geheel stilleggen. Een baan dus met verantwoordelijkheden waar secuurheid nodig is. Het is mogelijk om door te groeien van assistent tot baas van het gehele Warehouse/magazijn. Het beroep is elke dag weer anders en kennis van systemen om magazijnen bij te houden is zeker een pre. Tevens dient u elk gereedschap en onderdeel te kennen.

Junior/Senior Engineer: €40.000 – 70.000 Senior: 120.000+
Er zijn veel verschillende beroepen als Engineer mogelijk op vrijwel elk offshore boorplatform. Het is dan ook mogelijk om als Engineer met een lagere opleiding alsnog door te groeien naar het ultieme Engineer beroep. Senior Engineer verdient een vorstelijk salaris. Hier is echter wel veel kennis en ervaring voor nodig. Het is van belang dat u voor deze functie alles weet omtrent de de verschillende offshore werkzaamheden. Opleiding HBO of WO maritieme techniek is hierbij van belang.