Offshore werken en belasting

Offshore werken en belasting
Natuurlijk moet er ook bij offshore werk belasting worden betaald. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen hoe de belastingregels werken voor werknemers die niet op land werken. Belangrijk is om altijd de regels te volgen want fouten in de zin van minder of geen belasting betalen wordt bestraft. Op zich is het niet ingewikkeld. De fiscale regels zijn van toepassing in het land waar u woont. Woont u in Nederland maar werkt u in het buitenland? Dat gelden alsnog de Nederlandse belastingregels voor u.

Offshore werken en belasting betalen

De algemene regel voor het betalen van belasting is dat belasting wordt betaald aan het land waarin de werknemer woonachtig is. Een Nederlander die werkt op een offshore platform betaald dus gewoon belasting volgens de Nederlandse regels, dit geldt overigens ook als u werkt in het buitenland. Belasting wordt betaald over het inkomen dat u verdient. Het komt regelmatig voor dat Nederlandse offshore werknemers werken voor buitenlandse bedrijven. Deze bedrijven zijn dan gebonden aan andere, wellicht minder strengere, regels. Hoewel u onder de Nederlandse belastingwet valt gelden voor u mogelijk andere regels. Informeer uzelf hierover goed zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Denk hierbij aan de verplichte verzekeringen, verplichte betaling van vakantieloon en dergelijke. Over het verdiende geld moet dan weer belasting worden betaald als conform Nederlandse fiscale wetgeving. Er geldt over het algemeen geen belastingvrijstelling voor offshore werknemers in het buitenland. Het komt wel eens voor dat er bepaalde afspraken zijn gemaakt met andere landen. Zijn dergelijke afspraken u niet bekend vraag dat uw werkgever hiernaar. Dergelijke afspraken verschillen per bedrijf.
gasleidingen

Belastingtip offshore werken

Zoals duidelijk is geworden geldt de Nederlandse wetgeving voor u zolang u inwoner van Nederland bent. U doet er goed aan om een belastingadviseur of fiscalist te nemen om mogelijkheden te onderzoeken wat voor u fiscaal het voordeligst is. Het zal u enkele honderden euro’s kosten om dit te laten uitzoeken maar dat is al snel terugverdient. Er zijn een aantal offshore bedrijven die een eigen belastingexpert hebben. Zo’n belastingadviseur werkt vaak op de HRM afdeling (Human Resource Management). Kijk ook eens op de pagina: offshore bankieren voor meer informatie hoe u een buitenlandse offshore rekening kunt openen.