Offshore veiligheid

Offshore werken brengt verhoogde veiligheidsrisico’s met zich mee. De offshore veiligheid is van groot belang. Alvorens u een stap mag zetten op de boorplatform dient u te beschikken over een VCA certificaat. Offshore werken op een booreiland is zwaar door lange werktijden en in sommige gevallen ook de weersomstandigheden. De offshore veiligheid procedures wordt dan ook uitgebreid behandeld door verschillende bedrijven en instanties. Door verschillende instanties zijn er veiligheidsprocedures opgesteld. Daar zijn verschillende conclusies uit voortgekomen welke tot uiting komen in verschillende eisen welke worden gesteld aan zowel de offshore boorplatformen alsmede voor de werknemers op offshore platformen. Meer weten over offshore veiligheid? Lees dan verder.

Offshore omstandigheden

Zoals gezegd zijn de omstandigheden best zwaar te noemen. Er wordt gewerkt op zee, waar het soms 25-30 graden kan zijn waardoor u zich snel kunt verbranden, aan de andere kant kunnen er zwarte stormen woeden op zee waardoor de temperatuur snel kan zakken tot onder nul. Verder zijn extreme windsnelheden die de gevoelstemperatuur kunnen verlagen. Windstoten zijn erg gevaarlijk. Een fout door een werknemer kan fatale gevolgen hebben voor hemzelf of voor collega’s. Dat er veel nadruk wordt gelegd op offshore veiligheid komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Het is belangrijk om te begrijpen dat er gewerkt wordt in extreme werkomstandigheden en dat brengt de nodige gevaren met zich mee. Houdt u daarom altijd aan de veiligheidsvoorschriften. Wijk nooit af van standaardprocedures tenzij dit niet mogelijk is. Wees altijd bewust van de gevaren die op de loer liggen.

Eisen offshore veiligheid

Voor iedere werknemer op een offshore platform is het verplicht een VCA cursus te volgen. De VCA cursus behandelt 14 onderdelen van gevaarlijke stoffen tot en met risico en preventie. In de VCA cursus wordt geleerd hoe medewerkers moeten omgaan met bepaalde situaties. De verschillende dagelijkse situaties worden behandeld maar ook wat u moet doen als er brand uitbreekt. Vooraf weten wat u moet doen in een benarde situatie is zeer belangrijk als u werkt op de booreiland. Om routine te voorkomen moet deze cursus regelmatig worden gedaan. Zo blijft u scherp en alert en wordt de kans op offshore gevaren vermindert. Immers, uw offshore veiligheid is het belangrijkst. Houdt u zich daarom altijd strikt aan de veiligheidsprotocollen en wijk hier nimmer van af tenzij expliciet aangegeven.

Werkkleding

Werkkleding is zeer belangrijk voor de veiligheid op de offshore platform. De werkkleding die u draagt is van hoge kwaliteit, een pak kost circa 1400 euro, dit bestaat uit een broek, jas, schoenen, helm, handschoenen en onderkleding. Deze werkkleding draagt bij uw uw veiligheid. Vaak zijn de overalls een opvallende kleur zodat u snel wordt opgemerkt. Er bestaan veel regels waaraan moet worden voldaan. Bijvoorbeeld als u moet werken op (grote) hoogten. Volg daarom altijd nauwkeurig de reglementen want dit kan uw leven redden als er dreigende situaties ontstaan. De gestelde eisen om offshore te werken aan boord van een offshore platform zijn onder meer goede fysieke- en mentale gesteldheid. Deze twee eigenschappen is van groot belang voor de offshore veiligheid. De meeste ongelukken gebeuren namelijk door persoonlijke fouten van niet opletten. Let op, werk altijd met uw volle aandacht en laat uw gedachten nimmer afdwalen naar andere situaties. Hierbij bedoelen wij bijvoorbeeld situaties waarin u bijvoorbeeld liefdesverdriet hebt, een naaste hebt verloren of dergelijke. Dit beïnvloed uw gedachten waardoor u minder scherp en alert bent. Als dergelijke situaties spelen meldt dit ten alle tijde aan uw supervisor. Immers, u moet uzelf maar ook anderen niet in gevaar brengen. Het niet volgen van de regels kan leiden tot serieuze rampen.