BP

Een van de grote oliemaatschappijen ter wereld is BP. Zij boren zowel op land als offshore naar olie, in meer dan 80 verschillende landen. BP vormt een afkorting van British Petroleum, zoals het bedrijf voorheen heeft geheten. Daarnaast is er een tijdje gewerkt onder de naam BP Amoco. Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Londen en behoort tot de Supermajor maatschappijen. Dit zijn de 6 grootste oliemaatschappijen ter wereld, die staatsonafhankelijk opereren.

Staatsonafhankelijke oliemaatschappijen

Met name dit laatste onderscheidt BP van bijvoorbeeld een aantal ondernemingen die actief zijn in het Midden Oosten. Die bedrijven behoren toe tot de machthebbers in deze landen, waardoor ze niet eerlijk zouden kunnen concurreren. BP is in plaats daarvan eigendom van de aandeelhouders en heeft een CEO in dienst die de lopende zaken behartigt.

Geschiedenis van BP

BP fuseerde in 1998 met American Oil Company (Amoco), waardoor besloten werd de naam BP Amoco te gaan gebruiken. Na een jaar besloot men om toch door te gaan met alleen ‘BP’, al was het vanaf dat moment officieel niet langer een afkorting van British Petroleum. In plaats daarvan heet het bedrijf nu officieel Beyond Petroleum, waarmee de onderneming aan wil geven dat het meer doet dan alleen het boren naar olie.
BP gebruikt de nieuwe slogan om te adverteren en kan zich op die manier onder andere richten op de duurzame energie van de toekomst. Het oorspronkelijke bedrijf werd al in 1908 opgericht, al ging het toen nog om de Anglo-Persian Oil Company. Die onderneming is zowel op het land als offshore inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld, die onder andere ook in Nederland actief is.

Actief in 80 landen

BP is actief in meer dan 80 verschillende landen en is wat dat betreft een ware wereldspeler. Het bedrijf maakt een omzet van ongeveer 300 miljard dollar per jaar en weet daarvan zo’n 3 miljard per jaar aan winst over te houden. In 2009 produceerde BP 4 miljoen vaten olie per dag, waarmee het in de VS goed was voor 25% van het totaal. Wat dat betreft is BP een van de absoluut grootste speler in de wereld, waarbij wereldwijd ongeveer 80.000 mensen actief zijn. Het bedrijf heeft over heel de wereld zo’n 22.000 verkooppunten, waaronder een groot aantal in Nederland langs de snelwegen en in dorpen en steden.