Offshore schepen

Er bestaan een aantal verschillende offshore schepen, waarvan we er een aantal zullen benoemen.

De Spar en FPSS

De Spar is een van de offshore schepen, die we kunnen zien als een verticaal drijvende cilinder, lang van vorm en gemaakt van staal. Op het deel dat boven het water drijft is het mogelijk om productiedekken te installeren. Het is mogelijk om de Spar te verankeren en daarmee op z’n plek te houden. Daarnaast zijn er de Semi-submersible FPSS offshore schepen. FPSS staat voor Floating Production Semi Submersible. De kolommen worden voorzien van ballast tanks met drijfvermogen, om het geheel boven water te kunnen houden.

Werken op een offshore schip

Wilt u offshore werken op een schip? Zoek dan gericht op openstaande vacatures van offshorebedrijven waarbij expliciet wordt aangegeven dat de werkzaamheden zullen plaatsvinden op het schip. De laatste jaren zie je steeds meer matrozen werken voor offshorebedrijven. De matroos heeft al ervaring op schepen en zijn al gewend om langere tijd van huis te zijn. Als de matroos voor een offshorebedrijf gaat werken zal het salaris meestal stukken aantrekkelijker zijn als bij de Nederlandse marine.

FPSO en kraanschepen

Een aanverwant offshore schip is een FPSO, de Floating Production Storage and Offloading. Dit is een schip dat we gebruiken voor de productie, verwerking en opslag van olie. Het is mogelijk om een tanker om te bouwen tot een FPSO, of deze speciaal te laten ontwerpen. We maken gebruik van kraanschepen op het moment dat we zware lasten willen hijsen. Met name de installatie en ontmanteling van platforms vraagt om een enorme kracht. Het zijn op dat moment de kraanschepen die op een uitstekende manier van pas komen.

Pijpenleggers en valpijpschepen

Verder kunnen we een onderscheid maken tussen pijpenleggers en valpijpschepen. De eerste categorie helpt ons offshore pijpleidingen te leggen, over een lange afstand. Dit kan volgens het S-lay of het J-lay principe, afhankelijk van het doel dat we voor ogen hebben. We gebruiken dynamic positioning om het schip op z’n plaats te houden. De valpijpschepen storten stenen op een onderwater constructie, om deze hiermee te voorzien van een beschermende laag. Het is bovendien mogelijk om de stenen op de zeebodem te storten, om op die manier een versteviging te creëren. We laten de stenen door een valpijp vallen, om deze zo goed mogelijk in positie te kunnen brengen.

Support vessels

Tenslotte kunnen we binnen de offshore schepen gebruik maken van support vessels. Dit zijn schepen die we gebruiken in combinatie met de overige schepen en installaties die we hanteren. Het zijn als het ware de dienstverlenende schepen binnen de industrie, die er onder andere voor kunnen zorgen dat we materialen naar een eiland kunnen transporteren. Verder kunnen we duikers hiermee ondersteunen tijdens hun onderwater werkzaamheden, of ervoor zorgen dat we mensen of spullen transporteren. De support vessels zijn op die manier onmisbaar binnen het offshore werken, maar staan vooral in dienst van de overige schepen en installaties.