Gasprijs

De gasprijs is afhankelijk van enkele factoren, waaronder de vraag en het aanbod. Op het moment dat er meer vraag naar gas ontstaat en het aanbod gelijk blijft, zal de prijs oplopen (en vice versa). Wat dat betreft is de gasprijs doorlopend in beweging en zoeken ondernemingen continu naar nieuwe mogelijkheden om dit tegen een goede prijs uit de grond te halen. We boren op land naar gas, maar doen dit ook offshore. Het is echter van groot belang om de gasprijs in de gaten te houden, om na te gaan of het rendabel is om het gas uit de grond te halen.

Offshore naar gas boren

We kunnen op land naar gas boren, maar op het moment dat de gasprijs hoog genoeg oploopt kunnen we dit ook offshore doen. We dienen er met het gas dan voor te kunnen zorgen dat er een marge overblijft, na aftrek van de kosten voor de investeringen. Offshore boren naar gas vraagt om een wat hogere gasprijs, aangezien we meer dienen te investeren. Dat neemt niet weg dat we op grote schaal gebruik maken van boringen op zee, om het gas vervolgens via pijpleidingen te vervoeren.

Aanbod van gas

Het aanbod van gas neemt steeds verder af. Het heeft er miljoenen jaren over gedaan om te ontstaan, waardoor we niet de tijd hebben om het opnieuw te laten uitgroeien of ontwikkelen. In plaats daarvan zorgt een hogere gasprijs ervoor dat we op steeds minder toegankelijke plekken toch naar gas kunnen gaan boren. Des te hoger de prijs is, des te rendabeler het blijft om meer kosten te maken en toch gas uit de grond te kunnen halen. Wat dat betreft houden de verschillende ondernemingen de gasprijs goed in de gaten, om na te gaan waar ze zoal kunnen boren naar deze bron van energie.

Boren naar schaliegas

De laatste tijd heeft de gasprijs er onder andere voor gezorgd dat het interessant is geworden om te boren naar schaliegas. Dit is in principe ‘gewoon’ gas, maar het wordt omringd door een laag van schalie. Dit is een hard gesteente, waar we met chemische middelen doorheen dienen te komen. Er bestaat relatief veel kritiek op het boren naar schaliegas. Het is de hoge gasprijs die er echter voor zorgt dat het voor ondernemingen toch interessant is om er naar te boren, de risico’s te nemen en aan de andere kant het rendement op te kunnen strijken.