Valhall oil

Valhall oil is petroleum die wordt gewonnen op de Noordzee. De olie bevindt zich in een kalklaag waardoor winning innovatieve oplossingen vereist.

Wat is Valhall oil?

Valhall oil is aardolie die wordt gewonnen in het gelijknamige offshore olieveld. Valhall ligt op 70 meter diepte in het Noorse deel van de Noordzee. Valhall oil bevindt zich in een grensgebied met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk op 350 kilometer afstand van de havenplaats Stavanger. Het Ekofisk complex ligt 30 kilometer noordelijk van Valhall. Het olieveld werd in 1975 ontdekt nadat geologen in de jaren zestig op het verkeerde been waren gezet door een aardgaslaag die over het reservoir lag.

Hoeveel Valhall oil is er?

De aardolie van Valhall zit opgesloten in een kalklaag. De opbrengst uit dit soort reservoirs was vroeger zeer laag. Een bijkomend probleem was dat de kalklaag van Valhall onder druk vloeibaar wordt wat winning extra moeilijk leek te maken. De originele schatting van de hoeveelheid te winnen Valhall oil was 400 miljoen vaten. Sindsdien is de techniek om petroleum in kaart te brengen en uit kalklagen te halen enorm verbeterd. Tegenwoordig wordt Valhall beschouwd als een olieveld met een oorspronkelijke inhoud van 1 miljard vaten. Het Valhall veld bezit zulke specifieke karakteristieken dat verdere ontwikkeling van wintechnieken nodig is om het reservoir zo efficiënt mogelijk te legen.
Valhall oil

Wie exploiteert Valhall oil?

Valhall werd in 1982 operationeel. Het olieveld en bijhorende gasveld worden geëxploiteerd door oliemaatschappij BP dat een belang van ongeveer 36% bezit. Het meerderheidsbelang is in handen van de Noorse energiemaatschappij Hess Norge. Exploitatie van Valhall oil is op het moment gepland tot 2050. Het Valhall complex bestaat uit zes bemande platforms die door bruggen met elkaar worden verbonden. Elk platform heeft zijn eigen functie bijvoorbeeld voor boren, waterinjectie, productie en huisvesting. Het boorcomplex heeft tot doel om tegen de 40.000 vaten Valhall oil per dag te winnen al kent de productie de laatste jaren een aantal schommelingen. Vanuit de productiefaciliteiten wordt de gewonnen olie via een pijpleiding getransporteerd naar het Ekofisk complex om vervolgens in Teesside (Engeland) te eindigen. Aardgas wordt direct met het Norpipe-systeem naar Emden (Duitsland) vervoerd.