Brent

Brent als benchmark
Brent-olie is een benchmark (ook wel marker crude) voor een bepaald soort aardolie. Met de benchmark kwalificeert de oliehandel verschillende soorten petroleum die van prijs kunnen verschillen. Naast Brent bestaan onder meer de OPEC Reference Basket, Dubai Crude, Oman Crude, Urals oil en West Texas Intermediate. De benchmark Brent is gebaseerd op echte aardolie uit de Noordzee. Het wordt samengesteld uit ruwe olie van verschillende velden, namelijk: Brent Blend, Ekofisk, Forties Blend en Oseberg. Brent-olie staat voor zoete, lichte ruwe olie. Zoete aardolie betekent dat het een laag zwavelgehalte heeft en licht betekent dat het relatief lage dichtheid kent. Lichte ruwe olie, die geschikt is voor de productie van benzine in combinatie met een laag zwavelgehalte is over het algemeen duurder dan andere soorten petroleum. Als benchmark staat Brent ook bekend onder de naam London Brent of Brent Blend.

Brent olieveld

Brent-olie wordt sinds 1976 door Shell gewonnen in het gelijknamige olieveld dat op een diepte van ongeveer 140 meter ligt. Shell vernoemde zijn olievelden destijds in alfabetische volgorde naar watervogels, in dit geval de brent goose (rotgans). Het olieveld ligt ten oosten van de Shetland Eilanden, halverwege de Noorse kust. Het aanwezige complex bestaat uit vier boorplatformen waar enkele jaren een extra drijvende installatie voor opslag en transport bij lag: Brent Spar. Brent Spar werd in 1995 wereldnieuws nadat Shell toestemming kreeg om de in onbruik geraakte installatie in de Atlantische Oceaan te laten zinken. Een controversiële protestactie van Greenpeace verhinderde deze oplossing en Shell koos voor demontering en hergebruik in de haven van Stavanger. Het olieveld was ooit een van de productiefste van het Verenigd Koninkrijk maar loopt inmiddels tegen het einde van zijn levensloop.

Hoe verder?

Op de top van productie in 1984 produceerde het olieveld 156 miljoen vaten per jaar. Sinds 1993 daalde de productie gestaag waarbij de focus meer kwam te liggen op aardgaswinning uit hetzelfde reservoir. Een van de belangrijkste oliesoorten ter wereld wordt nu nog met duizend vaten per dag gewonnen. Heeft dit gevolgen voor Brent als benchmark? Dit hoeft niet het geval te zijn, allereerst omdat Brent Blend een samenstelling is van petroleum uit de Noordzee. Zelfs als de productie van deze aardolie daalt, kan Brent nog steeds als merknaam blijven fungeren voor petroleum met gelijkwaardige karakteristieken, zeker omdat het een essentiële plek inneemt in de internationale oliehandel. Een sterk merk verandert men niet graag.