Opzoek naar offshore werk? Als er gesproken wordt van offshore werken wordt vaak alleen gedacht aan het werken op een gas- en olieboorplatform. Dit is niet helemaal waar, ondanks dat een groot gedeelte van het offshore werk op een boorplatform plaatsvindt zijn er genoeg andere offshore banen. Hierover vertellen wij u graag meer.
Offshore beroepen
Er zijn een aantal offshore beroepen die niets te maken hebben met de reguliere boorplatformen. Lijkt een baan op de zee u een ideale baan maar wilt u juist niet op een offshore platform werken? In dit geval zijn er andere mogelijkheden voor offshore werk. Denk aan werken voor het bouwen van windmolenparken op zee, hier kunt u zowel als geschoolde of ongeschoolde werknemer een goede en uitdagende baan vinden. Er komt veel techniek bij kijken maar soms bestaan de werkzaamheden ook uit ‘simpel’ opbouw en constructie werk. Daarnaast kunt u ook offshore werk vinden op ontzettend veel boten (al dan niet cruise ships) die een grote variatie aan banen met zich mee brengen. Hierbij kunt u denken aan; catering, schoonmakers en dergelijke. Het maken van tunnels en bruggen, leggen van grote kilometerslange (internet)kabels behoort tot offshore werkzaamheden. Verder bestaat offshore werk uit vele verschillende functies. Kijk op de pagina offshore beroepen voor de meest voorkomende functies op het boorplatform.
Toekomst offshore werk
De toekomst van offshore werk is lastig te voorspellen. Steeds meer energiebedrijven en overheden steunen groene energie. Groene energie is het inwinnen van electricteit doormiddel van windmolens, zonne energie en dergelijke. Overheden geven zelfs subsidies aan bedrijven en personen die werken met groene energie. De verwachting is dat groene energie de belangrijkste bron wordt. Echter, dit kan nog tientallen jaren duren. Groene energie kan nadelig zijn voor offshore werkers. Echter, de grote offshore bedrijven in de wereld zullen zich ook bezig houden met groene energie. Het aantal windparken op zee zal toenemen en steeds meer huishoudens nemen zonnepanelen. Dit verschaft ook veel werk. Het is moeilijk te voorspellen wanneer de groene (schonere) energiebronnen de vuilere energiebronnen volledig overnemen. Toch zullen het aantal windparken op zee daardoor toenemen waardoor offshore werk toeneemt. De komende jaren zal nog niet veel veranderen maar op de lange termijn zal een verschuiving plaatsvinden van offshore werken op een boorplatform naar offshore werken aan windmolenparken en andere zee operaties. De traditionele gas- en oliewinning zal nog honderden jaren blijven bestaan. Kerncentrales daarentegen zal eerder ten onder gaan. Het is een prachtige techniek die wordt gebruikt bij kerncentrales. Hoewel de meerderheid van de bevolking tegen kerncentrales zijn. Duitsland heeft de laatste jaren al meerdere kerncentrales gesloten. Verwachting is dat andere landen zullen volgen.
Offshore werken in het buitenland
Offshore werk is niet altijd eenvoudig. Wilt u offshore werken in het buitenland? Dat is prima mogelijk. Veel Nederlandse offshore werknemers werken over de gehele wereld. Zowel aan land (onshore) als van land (offshore) zijn wereldwijd banen te vinden. Zorg ervoor dat u de taal Engels goed spreekt en begrijpt. Als u offshore wilt werken in het buitenland is dit een must. De weersomstandigheden in het buitenland zijn weer anders dan die in Nederland. Als u bijvoorbeeld naar West-Afrika, Brazilië of naar de Golf van Mexico gaat zult u te maken krijgen met (extreem) warm weer. Ook kunt u kiezen om te gaan werken op een schip. De taken van offshore schepen variëren. Zo kunt u bijvoorbeeld bodemonderzoek doen, voorraden en materialen afleveren en dergelijke.
Wilt u in het buitenland offshore gaan werken houdt u hiermee dan rekenschap. Verder bent u veel van huis en maakt u lange werkdagen. Hiertegenover staat wel een goed salaris, een uitdagende gevarieerde baan met doorgroeimogelijkheden.