Olie is een van de meest gewilde materialen op aarde. Olie of beter gezegd petroleum is een natuurlijke bron welke op vele plaatsen ter wereld terug te vinden is in de grond. Olie is zowel onder de grond te vinden, alsmede in zeebodem. Olie is een brandbare stof en is miljoenen jaren geleden ontstaan uit organische resten welke laag voor laag zijn opgebouwd. Dit is waarom olie een bron is die helaas uitgeput raakt en waar alternatieven voor moeten worden gevonden. Deze alternatieven zijn er al in de vorm van zonne energie, windmolenparken en dergelijke.
Olie in de samenleving
Olie is zeer belangrijk voor voor de huidige wereld. Het is niet voor niets het meeste verhandelde product ter wereld en dat zal de komende jaren nog wel zo blijven. De olie industrie behoort tot de grootste industrieën ter wereld. Er werken alleen al honderdduizenden mensen voor oliebedrijven. De oliebedrijven zijn constant opzoek naar nieuwe oliebronnen. Zodra olie is gevonden zal het betreffende oliebedrijf contact opnemen met de grondeigenaar en de overheid om de olie te mogen exploiteren. Zo heeft het Nederlands-Britse bedrijf Shell alleen al meer dan 100.000 werknemers. Dit is een van de redenen waarom bedrijven in deze industrie een grote invloed hebben op onder andere de politiek, de belangen zijn groot door de enorme bedragen die gepaard gaan in deze gigantische olie industrie.
Ontstaan van olie
Olie is ontstaan op gebieden waar de zeebodem weinig zuurstof bevatte. Kort gezegd konden hierdoor bepaalde organisme niet volledig verteerd worden door bacteriën waardoor kerogeen kon ontstaan. Het enige dat vervolgens nog moest gebeuren is het onder hoge temperatuur verhitten van de kerogeen waardoor ruwe aardolie kan ontstaan, hierdoor moesten zich aardlagen bovenop de kerogeen nestelen waardoor de temperatuur kon stijgen. Deze processen heeft miljoenen jaren geduurd. Omdat olie een aantrekkelijk product is en voor duizenden doeleinden gebruikt wordt ontstond laat in de 19e eeuw het grootschalig boren naar olie. Olie heeft als voordeel dat het ‘licht’ is en op het moment dat het vrijkomt dus ook naar boven wilt gaan. Dit maakt de oliewinning wat eenvoudiger omdat er niet met speciale gassen moet worden gewerkt om de ruwe aardolie naar boven te krijgen. Echter, als de ruwe aardolie erg dik komen er wel speciale technieken aan te pas.
Helaas gebeuren ook milieurampen door het winnen van olie. Wanneer de pijpleiding in de grond kapot gaat zal er olie vrijkomen in de zee. Dit gaat vaak met honderden liters per seconde.
Fossiele brandstoffen
De discussie over de toekomst van fossiele brandstoffen waaronder dus olie zal blijven bestaan. Veelal milieuorganisaties willen bepaalde gebieden beschermen tegen productieplatformen zodat de risico in die natuurgebieden uitgesloten kan worden. Leden van Greenpeace hebben zelfs enige tijd vastgezeten (2013) omdat de ze boorplatform Prirazlomnaja van Gazprom hebben geënterd. Het boorplatform zou volgens verschillende bronnen in zeer slechte staat verkeren waardoor de kans op een milieuramp toeneemt.
Olieprijs
De olieprijs is constant in beweging. De olieprijs wordt berekent per ruwe vat olie. Gemiddeld genomen ligt een vat ruwe olie op circa 100 dollar. De olieprijs is tijdens de kredietcrisis enorm gezakt. De sterke daling vanwege de crisis was een ruwe vat olie nog circa 30 dollar. Dit was eind 2008 het geval. Sindsdien klimt de olieprijs weer omhoog en op dit moment van schrijven staat de olieprijs op 102,20 dollar.
Top 20 landen
De productielanden met de meeste vaten olie zijn van boven naar beneden:
Saoedi-Arabië
Venezuela
Canada
Iran
Irak
Koeweit
Verenigde Arabische Emiraten
Rusland
Libië
Nigeria
Kazachstan
Qatar
Verenigde Staten
China
Brazilië
Algerije
Mexico
Angola
Azerbeidzjan
Ecuador