Grootste olieplatform ter wereld: Olympus
Olympus offshore platform. Shell heeft het grootste olieplatform ter wereld in gebruik genomen, de Olympus. De gehele productiefaciliteit kost meerdere miljarden en weegt 100.000 ton. Het geheel drijft op het water en maakt gebruik van zware ankers, waardoor dit netjes op z’n plaats blijft. Dankzij de grootte en de enorme massa ligt het platform zeer stabiel in de oceaan, waardoor het haast niet te merken is dat het in het water ligt. Om hier toegang tot te verkrijgen wordt dat echter wel goed duidelijk, aangezien het personeel er alleen per helikopter naartoe kan.
Olieplatform van Shell
Shell heeft het olieplatform ontwikkeld om zowel olie als gas te kunnen oppompen. Het bedrijf boort op deze manier naar twee belangrijke grondstoffen voor de productie van energie. Met name het gebruik van vloeibaar gas is opvallend, aangezien dit aan lijkt te geven dat Shell zich minder afhankelijk wil maken van de productie van olie en aanverwante producten. Desalniettemin boort het olieplatform natuurlijk ook naar olie en zorgt de enorme capaciteit ervoor dat het geheel een grootte heeft zoals we die niet eerder ergens anders ter wereld zagen.
200 werknemers en 100.000 vaten olie per dag
De Olympus is niet zomaar een werkplek waar werknemers bij elkaar komen om van 09:00 uur tot 17:00 uur te werken. In plaats daarvan wonen er standaard 200 werknemers op het booreiland, gedurende een periode van 2 weken. Tijdens die 2 weken maken zij werkdagen van 12 uur per dag, om vervolgens wat te eten en te slapen. Na deze 2 weken komt er een nieuw ploeg met werknemers en heeft de rest een paar weken vrij. Op die manier is Shell in staat om 100.000 vaten olie per dag op te boren, wat betekent dat de Olympus voor een enorme productiecapaciteit zorgt.
Toegang per helikopter
De toegang tot de Olympus is zeer bijzonder, aangezien de werknemers gebruik maken van enorme helikopters. De grootte van de Olympus maakt het nauwelijks mogelijk om gebruik te maken van boten. De boten voeren af en toe wat goederen aan, maar voor het personenvervoer kan Shell alleen gebruik maken van helikopters. Dit betekent bovendien dat alle werknemers en ook journalisten of andere bezoekers een zware training dienen te ondergaan, om in het geval van een noodsituatie niet in de problemen te komen. Olympus heeft op die manier behoorlijk wat voeten in de aarde en spreekt tot de verbeelding van zowel werknemers als volgers van de branche.