VCA cursus
De VCA cursus is verplicht als u offshore gaat werken. De kans bestaat dat u de VCA cursus gratis krijgt aangeboden door uw werkgever. Een VCA cursus is nodig als er sprake is van een beroep met ‘verhoogd risico op lichamelijk letsel en verantwoordelijkheid voor uw eigen veiligheid’. De VCA cursus is dus verplicht bij risicovolle beroepen. Er zijn echter verschillende soorten VCA cursussen en graag vertellen wij u meer over de VCA cursussen, de bijbehorende prijzen en de duur.
Inhoud van de VCA Cursus
VCA staat voor ‘Veiligheid, gezondheid, milieu Checklist Aannemers’. De VCA cursus heeft een leerzame en interessante inhoud. De volgende onderwerpen komen onder ander aan bod; Gevaarlijke stoffen, branden en explosies, veiligheidsgedrag, risico’s en preventie, ergonomische werkplekken en meer. Totaal worden 14 verschillende onderwerpen behandeld in de basis VCA. Deze belangrijke onderwerpen worden behandeld zodat de offshore veiligheid van de werknemers zijn gewaarborgd. Overigens is de VCA cursus ook in andere branches verplicht waardoor het hebben van de VCA diploma altijd gunstig is. Dit zijn veelal beroepen in de metaal- en bouwsector.
Klassikaal of online VCA Cursus volgen
De VCA cursus kan zowel online als klassikaal worden gevolgd. De meeste werknemers volgen de VCA cursus klassikaal omdat dit meestal door de werkgever zo is bepaald, maar het is in bepaalde gevallen handig om de VCA cursus online te volgen. Als er bijvoorbeeld sprake is van het snel moeten halen van de VCA cursus dan is deze digitaal in ongeveer zes uur af te ronden. De klassikale VCA cursus duurt één dag. Voordeel hier is wel dat er meer interactie mogelijk is en de inhoud van de cursus meestal langer blijft hangen. De online VCA cursus is overigens ook een stukje goedkoper. Als uw toekomstige werkgever de VCA cursus niet voor u betaald is de online cursus een optie. De klassikale VCA cursus wordt op 33 verschillende locaties in Nederland aangeboden. Ver reizen hoeft dus niet.
Verschillende soorten VCA cursussen
Zoals al eerder kort vermeld in de inleiding zijn er verschillende VCA cursussen. Elke VCA cursus bestaat uit meerdere onderwerpen ondanks dat er verschillende cursussen zijn. Bij elke VCA cursus wordt er gebruik gemaakt van oefentoetsen, proefexamens, het VCA handboek en uiteindelijk het VCA examen. Om te begrijpen welke cursus nodig is, is het handig om te weten wat de verschillende VCA cursussen inhouden. Dus bij deze de uitleg betreffende de verschillende VCA cursussen.
Basisveiligheid welke VCA Basisveiligheid wordt genoemd die voor uitvoerende medewerkers zijn bedoelt.
B-VCA diploma is de basiskennis voor Gezondheid, veiligheid en milieu.
VIL-VCU diploma is voor leidinggevenden en intercedenten.
VOL-VCA diploma is bedoelt voor operationeel leidinggevenden.
SSVV Opleidingengids is bedoelt voor medewerkers die risicovolle taken moeten uitvoeren.
De eerste basiscursus is de B-VCA basisveiligheid cursus. Deze cursus is bedoelt voor medewerkers welke geen leidinggevende functie hebben. Is er sprake van een leidinggevende functie dan dient u te beschikken over het VIL-VCU diploma. Met de VIL-VCU cursus wordt de nadruk gelegd op de extra verantwoordelijkheden die u draagt bij het behouden van een veilige werkomgeving en dient u medewerkers te instrueren. De VOL-VCA cursus wordt ook afgelegd door ZZP’ers.
Voor alle offshore gerelateerde beroepen dient u in het bezit te zijn van VCA. Koop het boek VCA Basisveiligheid voor circa €24,95.
Geldigheidsduur
De behaalde VCA diploma is 10 jaar geldig. Daarna moet u een nieuw vca examen afleggen. Alle behaalde VCA diploma’s wordt sinds 1 januari 2004 geregistreerd bij het Centraal Diploma Register VCA.